Električni roštilj je poslednjih godina potisnuo u drugi plan klasične modele na ugalj.
Dolazak toplih dana otvorio je sezonu piknika i druženja u prirodi. Ima li šta lepše od uživanja u sunčevim zracima, mirisu poljskog cveća i cvrkutu ptica daleko od gradske buke i svakodnevnih obaveza. Ipak, da bi doživljaj bio potpun neophodan je još jedan detalj – roštilj!
Ukoliko ste rešili da ovog proleća i leta isprobate nove recepte na roštilju nemojte da zaboravite da presudni uticaj na ukus hrane ima odabir pravog aparata. Zbog toga vam prodavnica elektromaterijala u centru grada, Fakt daje savete kako da izaberete pravi električni roštilj.
Koje su prednosti električnog roštilja?
Baš kao što su indukcioni rešoi doneli pravu revoluciju u kuvanju, tako je i električni roštilj pripremu ove vrste jela podigao na viši nivo.
U pitanju je moderni uređaj koji radi na eletričnoj energiji. Što znači da ga možete koristiti i na balkonu, ali i u zatvorenom prostoru. Odnosno, kad god poželite bez obzira na vremenske uslove i godišnje doba. Za razliku od klasičnih modela nećete gubiti vreme za paljenje vatre i raspirivanje žara. Dovoljno je da upalite roštilj i za par minuta prvi komadi mesa i povrća naći će se na njemu.
I sam proces pečenja se skraćuje. Hrana se peče ravnomerno i brzinom koju ćete lako sami odrediti podešavanjem temperature. Ujedno, ovo je zdraviji način spremanja, jer se ne emituje ugljen monoksid kao kod modela na drveni ugalj i gas. Samim tim, nakon upotrebe nećete morati da čistite čađ i pepeo.
Kompaktni dizajn je pogodan za transport, što električni roštilj svrstava u prenosne roštilje. Čak i ako u blizini nemate utičnicu multip produžni kablovi obezbediće vam potrebni izvor energije.
Na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine električnog roštilja?
Pre nego što krenete u nabavku razmislite za koju hranu želite da koristite električni roštilj. Ukoliko ste rešili na njemu, pre svega, da spremate sendviče i hamburgere izaberite preklopni model. On omogućava brzo zagrevanje sa obe strane istovremeno.
Pogodan je i za grilovanje mesa, ribe i povrća, jer možete obe strane da otvorite. Na taj način dobijate i veću površinu za rad. Ipak, ukus mesa i ribe kao sa klasičnog roštilja pružiće vam otvorena verzija.
Prilikom kupovine obavezno obratite pažnju na snagu grejača. Ona mora biti najmanje 1200 W. Takođe, termostat mora da bude lako podesiv kako bi temperatura na čitavoj ploči bila ujednačena. Nemojte da zaboravite i na posudu za sakupljanje masnoće. Stručnjaci savetuju da ona treba da bude što je moguće više udaljena od izvora toplote.
Da li izabrati električni roštilj sa rešetkom ili pločom?
Roštilji sa rešetkom su ekonomičniji. Jedino je kod njihovog izbora važno da razmak između rešetki bude mali kako biste mogli da pečete i sitnije komade. Iako je potrebno izdvojiti malo veću sumu novca, modeli sa aluminijumskom ili staklokeramičom pločom su praktičniji. Ne samo da nećete morati da vodite računa da li će komad propasti kroz rešetku, već nema potrebe da brinete da li će se hrana prilikom pečenja zalepiti za njih.
Veliki izbor električnih roštilja možete pronaći u ponudi prodavnice Fakt. Ovde vas čeka i oprema za baštu, ako želite da ukusna jela sa roštilja pripremate u svom vrtu.