
Roštilj je prva asocijacija za poseban način pripreme hrane. Mada možemo slobodno da kažemo da je on mnogo više od uređaja i vrste jela.
Roštilj je, zapravo, poziv za dobar provod i druženje, ali i najbolji način da pobegnemo od stresa i svakodnevnih obaveza. Pa ne čudi što je upravo on mnogim ljudima prvi na listi kada su u pitanju najneophodniji kućni aparati.
Iako roštilj najčešće srećemo na izletima tokom leta, u ovoj ukusnoj hrani možete uživati u svakom trenutku, bez obzira na godišnje doba. Čak i ako niste ljubitelj mesa na njemu se mogu vrlo lako spremiti slatki zalogaji za vegetarijance i vegane.
Koliku moć ima roštilj najbolje govori podatak da su posebno dizajnirani ciglani i najmoderniji metalni modeli postali sastavni deo restorana širom sveta.
Roštilj ima dugu tradiciju
Pripremanje hrane na vatri vuče svoje korene još iz praistorijskog doba. Arheološka nalazišta potvrđuju da je čovek još pre 200.000 godina poznavao tehniku roštilja. Pri čemu je za to koristio krupne životinje kako bi dobio velike količine mesa.
Prvobitni uređaji pravljeni su od drveta u vidu današnjeg ražnja. Vremenom, dodati su stalci sa strane radi lakšeg držanja hrane iznad plamena. Rešetka kakva se koristi na modernom roštilju napravljena je u Drevnoj Grčkoj. O čemu je pisao i Homer u svojoj „Ilijadi“.
Međutim, tek zahvaljujući Leonardu da Vinčiju razvijeni su u 15. veku kompleksniji uređaji sa rotirajućim mehanizmom. Roštilj je radio na principu namotaja tako da se težina postepeno smenjivala, a osovina okretala hranu iznad vatre.
Ipak, svetsku slavu roštilj je stekao tek u Americi u 18. veku. Da bi već 1863. godine J.C. Milligan iz Nju Džersija kreirao prenosni roštilj. Na osnovu njega početkom 20. veka razvijen je model u vidu kolica sa delom za pečenje i radnim prostorom. A zatim 1948. godine i roštilj sa poklopcem koji je predstavljao uvod u moderne električne modele.
Kako izabrati odgovarajući uređaj za vrhunsko roštiljanje?
Kao i rešoi tako, danas, postoje i više vrsta roštilja. Izbor pravog zavisi od namene.
Najupotrebljavaniji je roštilj na ugalj. Iako nosi ovaj naziv, kao gorivo, pored uglja, koristi i brikete i drvo. Stručnjaci ističu da su briketi najpraktičniji, jer ravnomerno gore i obezbuđuju do 4 sata vatru. Slična svojstva pruža i ugalj, ali ima višu cenu. Dok je drvo najmanje praktično. Ne samo da neravnomerno gori, već je potrebno više vremena za pripremu hrane.
Roštilj na ugalj obično dolazi sa rešetkom prečnika 47 ili 57cm. Manje verzije su pogodne za piknik i laganu pripremu manjih komada mesa. Za veće komade, kao i istovremeno pečenje povrća bolji izbor su modeli sa većim rešetkama. Pojedini modeli imaju dodatke tako da omogućavaju pripremu hrane na više nivoa.
Roštilj na plin se odlikuje jednostavnom upotrebom. Dovoljno je samo okrenuti dugme na njemu i ubrzo je spreman za upotrebu. Postoje dva modela – sa jednim i više plamenika.
Roštilj s jednim plamenikom razvija temperaturu do 250 stepeni Celzijusovih. Pa ne morate da brinete da li ćete prepeći hranu. Zbog manjih dimenzija pogodan je za nošenje. Model sa više plamenika ima veću površinu za pečenje. Samim tim je idealan za dvorišta. Dostupan je u formi od 2, 4 ili 6 plamenika. Kako pojedini mogu da dostignu temperaturu i do 400 stepeni Celzijusovih, preporučuju se ljudima sa iskustvom.
Širom sveta vodi se dilema da li je bolji roštilj na ugalj ili roštilj na plin. Plinska verzija je praktičnija za upotrebu zbog brzine pripreme i jeftinijeg goriva. Međutim, pravi gurmani naglašavaju da jedino roštilj na ugalj daje specifičnu aromu mesu koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.
Najmoderiji, elekrični roštilj
Poslednju generaciju čine modeli koje pokreće električna energija. Pa se zbog toga često koriste u zatvorenom prostoru. Kompaktni dizajn je pogodan za transport što ih, pak, svrstava u prenosne roštilje.
Iako imaju brojne prednosti, za razliku od plinskih potrebno je više vremena za postizanje odgovarajuće temperature.
Prodavnica elektromaterijala u centru grada, Fakt u svojoj bogatoj ponudi ima i različite modele roštilja. A za potpuni ugođaj tokom letnjih meseci u ponudi je i baštenska rasveta, kao i oprema za baštu pomoću koje ćete svoje dvorište pretvoriti u pravu malu oazu za druženje.
1 comments on “Roštilj – Uređaj bez kog ne možemo da zamislimo leto”